Dagens inlägg kommer gå in lite djupare på ett sätt att göra en budget och jag kommer visa med exempel för den budget jag anammat inför min utmaning som presenterades förra veckan. Jag kommer nämligen försöka leva på den högsta ersättning jag kan få genom A-kassa om jag förlorar mitt jobb idag och inte varit medlem i mer än 3 månader. Jag tror inte det är en utmaning för genomsnittspersonen för det är rätt lite pengar, vilket tydliggör att det kan bli tungt för många som blir av med jobben. Jag gör det för att kristesta min egen ekonomi, för att göra folk medvetna om att ersättningen från A-kassan kan vara väldigt låg (krävs 3 månaders medlemskap för att den ska bli högre) och att det är viktigt att se över sin personekonomi.
Att sätta upp en budget handlar för mig om att få en överblick på mina utgifter och att göra en plan för utgifter som komma skall. I planeringsfasen är det möjligt att komma med idéer om vilka utgifter som jag vanligtvis har, men som kan kapas. Viktigt är att vara realistisk för det är ingen idé att göra en budget som inte är genomförbar.
Genomsnittsutgifter
Mina utgifter under december-februari har varit lite högre (än jag velat) trots upprepade försök att sänka dem och jag mitt snitt ligger någonstans på 10 000 till 11 000. Målet för budgeten är att leva på, eller under, 9 391 SEK, så jag behöver hålla kolla på utgifterna och kapa cirka 1 000 till 2 000 SEK, vilket borde vara genomförbart.
Budget
Jag gjorde min budget i google-sheet och om du vill använda min mall så kan du komma åt den här. Gör en kopia och anpassa efter dina behov! Min färdiga budget går att se i bilden nedan. Några tips:
- Börja med att skriva in dina genomsnittsutgifter, eller utgifterna från föregående månad för att få överblick om var du står
- Gå sen igenom varje rad och fundera på om där finns några onödiga utgifter och ta i så fall bort dem
- Stäm av med vad summan blir och hur nära du är ditt mål, om du inte har nått målet så gäller det att bli kreativ på var du kan kapa utgifter, eller att ändra ditt mål. I A-kasseutmaningen har jag inte lyxen att kunna ändra mitt mål
Upplägget på dokumentet har jag försökt hålla enkelt med automatisk uppdatering för mål och differens. Utgifterna stäms månadsvis av mot det som är budgeterat och differensen visar svart på vitt om målet är uppnått eller inte. Är det ett positivt värde där i slutet av månaden så har jag hållit mig innanför budgeten. Längst ned i bilden är det en kort förklaring av vad varje post är tänkt att innehålla ungefär.

Jag kommer få se till att köra sparsamt då jag bara har råd att tanka två gånger. Det kan vara lite klurigt här ute på landsbygden, men i och med Corona arbetar jag hemifrån. Matkostnaden får jag ha kontinuerlig koll på och allt övrigt som kommer hamnar under oförutsedda utgifter. Det är en stram budget och om t.ex. min bil går sönder så får jag budgetproblem. Min sambo, min syster och min systerson firade alla födelsedag i April så kanske är min budget redan sprängd, men det får väl då visa att det inte är mycket pengar att röra sig med.
Om jag håller mig under budget och det blir några pengar över så kommer jag inte investera just dem i aktier. Istället kommer jag spara dem i en buffert för att ta av om/när jag går över budgeten. Det gör jag för att vi alla bör kämpa mot att ha en buffert att ta av vid oförutsedda händelser.
Att arbeta mot målet
Budgeten är nu satt och det är nu det svåra börjar: att hålla sig till den. Jag ska försöka att varje vecka uppdatera (för mig själv) mitt kalkylark för att se hur det går för mig och jag tror det är en bra vana att få till. Om jag uppdaterar kalkylarket i slutet på månaden så har jag ju inga möjligheter att göra en förändring i mitt beteende förrän månaden efter.
Let the games begin
A-kasseutmaningen har då fått sitt första inlägg efter initieringen. Nästa vecka kommer det några spartips, kanske inom mat.
Vad är ditt bästa tips för att hålla en budget?