Det finns en hel mängd olika investeringsfilosofier och det kan vara bra att känna till lite om några av de vanligare för att få en bättre känsla för vilken filosofi som kan passa bäst för dig. Kanske är en kombination något som funkar bäst? Idag kommer jag skriva i stora drag om några olika och vad som utmärker dem. Jag kommer även skriva kort om tre olika analysmetoder. Allt avslutas med lite hur jag analyserar och investerar.
Investeringsfilosofier
Nedan kan ni läsa om 4 investeringsfilosofier där jag tror att utdelningsinvestering är den enklaste att börja med. Kom ihåg att enkelt betyder inte att det är enklast att tjäna pengar, att det är säkrast eller dylikt, utan att det kan vara den lägsta kunskapströskeln att ta sig över.
Utdelningsinvestering
Här gäller det att investera i stabila bolag, med historik om utdelningar och höjda utdelningar under längre tid. Historiken används ofta för att det då känns troligare att företaget kommer fortsätta på samma vis. Det är alltså inte kursutvecklingen som är i fokus.
Företag som har höjt utdelningen varje år i 25 år kallas för utdelningsaristokrater och om det höjts 50 år i rad kallas de för utdelningskungar.
Jag tror att det här är en av investeringsfilosofier som är enklast att börja med då det viktiga är att bolaget är stabilt och att det ger stabila utdelningar. Hur stabilt det behöver vara och hur länge det ska ha höjt utdelningen är upp till var och en. Tänk bara på att ha is i magen. Om du köper in dig i en stabil utdelare och kursen dippar, då minskar värdet på din portfölj, men sälj då inte i panik för om bolaget fortsatt är lika stabilt så får du fortfarande din utdelning, och det är billigare att köpa fler aktier.
Värdeinvestering
Grunden i värdeinvestering är att hitta och köpa bra bolag som är billiga. Det handlar alltså om att leta upp bolag som är lågt värderade och hålla dem tills de blir rimligt värderade och sen sälja, eller om de är riktigt bra bolag, att aldrig sälja.
Här gäller det att skaffa sig en strategi om hur de billiga bolagen hittas, och hur det går att se att ett bolag är billigt. I min förståelse kräver det en del kunskap av investeraren för att kunna läsa årsredovisningar, kvartalsrapporter och ofta att ha rätt bra koll på branschen/affärsmodellen för företaget. Det är till exempel riskabelt att bara söka efter bolag med ett P/E-tal lägre än medelvärdet på börsen då det finns en risk att företagen är lägre värderade av en anledning.
Ofta värderas en “moat”, vallgrav, högt. Det innebär att bolaget t.ex. har ett varumärke, eller investerat i dyr teknik för att kunna producera så att ett nytt bolag har svårt att ta sig in på marknaden. T.ex. är Coca Cola ett av världens mest kända varumärken och det finns mängder av Cola-kopior, men bara ett Coca Cola. Så en värdeinvesterare tittar oftast inte bara på siffror utan även på hela företaget och dess marknad.
Den mest kända värdeinvesteraren torde vara Warren Buffet och han är riktigt duktig på det han gör och har gjort under större delen av sitt liv. Läs eller titta på intervjuer med honom om ni vill ha mer inspiration.
Tillväxtinvestering
Som namnet antyder är här fokus att hitta bolag som står inför en tillväxtresa och att få hänga med på tåget. Här är det viktigt att läsa på om bolaget och förstå vilken resa de står inför. Det kan vara att titta på företagets historiska tillväxt och att analysen för framtiden visar på att tillväxten kommer fortsätta starkt även framöver.
Starka tillväxtbolag har inte alltid någon utdelning, vilket kan göra den här strategin lite mer riskabel då utdelningar ofta delas ut oavsett hur kursen går. Viktigt att komma ihåg är att utdelningar inte alltid delas ut om företaget börjar gå dåligt.
Två exempel på tillväxtbolag kan vara Amazon och Google som båda har haft en extrem resa och nu är stora etablerade jättar.
Momentuminvestering
Här handlar det om att rida på vågen, att köpa in sig när en aktie är på väg uppåt, och sälja när en aktie är på väg neråt. Grunden är en tilltro på att de som är på väg upp med rätt fart kommer samla på sig momentum och fortsätta uppåt en stund, och likadant på nedvägen.
Jag tror det går att frikoppla det här helt från bolaget i grunden och bara analysera kursutvecklingen, men du kan så klart samtidigt hålla koll på hur det ser ut för bolagen bakom aktierna.
Enligt vad jag har läst tror jag den här strategin är den med högst risk då det är väldigt svårt att förutspå hur marknaden kommer agera och att du är i princip helt utelämnad till marknaden.
Analyser
Här kommer lite kort om tre stora huvudgrupper av analysmetoder. De används ofta i lite olika kombinationer.
Kvalitativ analys
Här utgår analysen från det subjektiva. Vad är det de säljer och hur tar folk emot det? Vad får jag för känsla/intryck av VD:s brev i årsrapporten? Hur bemöter de sina kunder? Vad finns det för mjuka värderingar som de värnar om? Enklast kan vara att uttrycka det som i vad är företagets berättelse, deras story?
Kvantiativ analys
I den här analysen tar vi motsatsen till Kvalitativ analys och tittar på siffrorna. Hur är deras nyckeltal? Vad säger balansräkningen? Hur mycket säljer de per år, o.s.v. Det är alltså det objektiva vi vill åt.
Teknisk analys
Aktien är i fokus för den tekniska analysen och jag brukar tänka på det som att försöka med matematik få grepp på börspsykologin. Vad ska jag se i kursen för att jag ska känna mig säker på att marknaden börjar köpa och trissa upp priset? Vad ska jag se för att känna mig säker på att folk kommer börja sälja? Med hjälp av analysmetoden ska det då gå att skapa sig ett försprång. Köpa innan alla helt kommit igång och sälja innan alla sålt.
Hur gör jag?
I ett tidigare inlägg kan ni läsa om hur jag analyserar två bolag, så där kan ni lite mer ingående följa min investeringsfilosofi. Mitt huvudfokus på investeringsfilosofi är värdeinvestering: Jag försöker helt enkelt hitta billiga bolag att köpa in mig i. Ett av mina krav är att bolaget ska vara under tillväxt, så där är jag inne och nosar på Tillväxtinvestering. Vidare tycker jag att det är trevligt att se att företaget har utdelning då det känns lite tryggare i tider med allt högre värderingar, men det är inget jag egentligen fokuserar på.
För mina analyser gör jag både en kvantitativ analys, där jag letar upp bolag med hjälp av nyckeltal och sen tittar på företagets siffror i års- och kvartalsrapporter. Om det ser bra ut brukar jag avsluta med en kvalitativ analys för att få en bredare känsla för företaget, vad de vill åstadkomma och hur de tänker göra det.
Nästa vecka kommer jag skriva om sparande och om att inte lyckas med sina mål. Så kom tillbaka och läs då för jag kan lova att det kommer bjudas på godbitar!
Vilken investeringsfilosofi tror du passar dig bäst?