Är en aktie som kostar mycket dyr? Är en aktie som kostar lite billig? Det beror på. När det kommer till aktier säger priset på aktien inte mycket och det är då extra viktigt att ställa priset mot vad du får. För att ta reda på vad jag köper så gör jag en analys av företag. I en grundlig analys kan t.ex. följande ingå: räkna fram nyckeltal, inspektera företagets räkenskaper, prata med anställda, läsa pressmeddelanden, undersöka produkter och skissas på uppskattningar. Allt för att få en känsla och/eller uppfattning hur företaget är värderat.
Ett hjälpmedel till det här är att ta fram Nyckeltal. Nyckeltal är olika tal framräknade från siffror från företagets resultat- och/eller balansräkning, eller från uppskattningar av framtida siffror. Några vanliga är P/E-tal, Rörelsemarginal och Skuldsättningsgrad. Nedan kommer jag beskriva och med exempel räkna fram sex nyckeltal för Klövern. Alla siffror är tagna från Yahoo Finance och baseras på historiska siffror.
Det här inlägget riktar sig till aktieintresserade som inte har stenkoll på nyckeltal. Sex nyckeltal gås igenom, och det finns många andra.
P/E
P/E-tal det nyckeltal som jag upplever är det vanligast förekommande. P:et står för pris (price) och E:et står för vinst (earnings). Eftersom bolag är olika stora, har olika utgifter, olika inkomster, vinster, etc., kan ett P/E-tal användas för att börja jämföra företag. Om ett företag har ett högt P/E +25 så kan det vara högt värderat och om det istället är lågt <7 så kan det vara lågt värderat.
Om P/E är lågt, behöver det inte betyda att företaget är köpvärt, utan det gäller att kolla på fler detaljer. Det kan till exempel vara så att företaget har en sjunkande vinst eller andra problem. Är P/E högt kan det till exempel kan det vara att företaget är stabilt och har stark tillväxt och det kan göra att det ändå inte är högt värderat.
En podd som är väldigt bra och där de använder sig mycket av P/E är Kvalitetsaktiepodden och genom att följa länken kan ni se en graf de har lagt upp som visar lite på vad som kan vara ett motiverat P/E beroende på företagets tillväxt och ditt avkastningskrav. Det kan användas som en tumregel, men det är så klart inga garantier.
Exempel
Klöverns B-aktie (Klov-b.st) kostar 23,86 SEK. Enligt Yahoo Finances sida för Klövern är deras EPS (Earnings Per Share, alltså Vinst per Aktie) 3,54 SEK.
23,86/3,54 = 6,74. Så Klöverns B-aktie har ett P/E-tal på 6,74. I mitt tycke ett lågt P/E, men utan mer information kan jag inte bilda en uppfattning om företaget faktiskt är dyrt eller billigt.
Rörelsemarginal
Det här visar hur stor procent av företagets omsättning som är kvar till räntor, skatter och vinst. Och vad betyder det då kanske någon undrar? Jag brukar använda det för att skapa en bild över hur företaget går och/eller utvecklas. Om rörelsemarginalen ökar hos ett företag så kan det vara ett tecken på att bra tider och om då även P/E-talet är lågt så kan det vara intressant. Ett företag med större rörelsemarginal kan betyda att det finns lite att ta av i sämre tider. Rörelsemarginalen räknas ut genom at ta EBIT (Earnings Before Interest and Taxes, Vinst före räntor och skatt) delat med omsättning.
Exempel
Vi kollar återigen på Yahoos sida för Klöverns B-aktie. Operating Income, är ett annat ord för EBIT: 2 007 000. Total Revenue betyder Omsättning och den låg på 3 373 000.
Rörelsemarginal = EBIT/Total Revenue = 2 007 000 / 3 373 000 = 0,595 = 59,5%.
Enligt min erfarenheten är det en väldigt hög Rörelsemarginal. Så det kan vara ett lovande företag, och det kan även vara värt att dubbelkolla Yahoo’s siffror ur Klöverns egna rapporter som finns på deras hemsida.
Skuldsättningsgrad
Ett företag med stora skulder kan vara ett företag som mår sämre och det är då en risk för potentiella aktieägare, samtidigt är det mycket tillväxt som sker geno lån så att företag har skuld behöver inte vara dåligt. Här gäller det att bilda sig en uppfattning och det kan göras genom att kolla skuldsättningsgraden. Den kan till exempel användas genom att jämföra olika företag inom samma bransch för att se om det är något som sticker ut.
Skuldsättningsgrad (eng. Debt Ratio) räknas ut genom att ta den totala skulden delat med de totala tillgångarna.
Exempel
På Yahoos sida för Klöverns B-aktie, får vi Total Non-Current Liabilities (Total långfristig skuld) 38 318 000 och Total Assets (Totala Tillgångar) 56 462 000.
Skuldsättningsgrad = 31 622 000 / 56 462 000 = 0,56 = 56%.
En skuldsättningsgrad på 56% är högt enligt mig, och det skulle innebära att Klöverns tillgångar är till större delen skapad av skulder. Av vad jag har förstått växer Klövern mycket, så skuldsättningsgraden behöver inte vara något som gör aktien ointressant, men om det blir sämre tider kan det bli tungt med så pass stor belåning.
Direktavkastning
Direktavkastning är en kvot mellan utdelning jag får och vilket pris jag köpte aktierna för. Alltså är direktavkastning den avkastning jag får på aktien i forma av utdelningar. Högt behöver inte alltid vara bra, och lågt behöver inte vara dåligt. Om ett företag har väldigt hög direktavkastning, kan det bero på att aktien har gått väldigt dåligt för att bolaget går dåligt, och om ett bolag går dåligt är risken större att utdelningen sänks. En låg direktavkastning kan vara ett växande företag som kommer höja utdelningarna framgent. Är du mer fokuserad på att skapa värde på aktiehandel genom att köpa billigt och sälja dyrt, då spelar utdelningar och direktavkastning mindre roll.
Exempel
Enligt Yahoos statistik för Klöverns B-aktie så står det att Klöverns Forward Annual Dividend är på 0,48 SEK per aktie och aktien såldes senast för 23,76 SEK.
Utdelning per aktie / Pris per aktie = 0,48 / 23,76 = 0.02 = 2%
Alltså har de en direktavkastning på 2%, vilket jag upplever är aningen lågt. Min känsla är att det går att hitta mycket stabila utdelarbolag där direktavkastningen ligger runt 3-4%.
EY – Earnings Yield
Här är ett nyckeltal som jag använder mig en del av och det är lite som ett inverterat P/E-tal. Det räknas ut genom att ta EBIT delat på Enterprise Value. Enterprise Value kan förenklat sägas vara det totala priset som ett bolag skulle kosta att köpa: Priset för alla aktier + Skulderna i bolaget – Bolagets kassa. Nyckeltalet ska ge ett mått på hur mycket ett bolag tjänar sett till hur stort det är där hänsyn är taget till pris, skulder och kassa. Jag använder det för att hitta billiga bolag där EY ska vara så högt som möjligt.
Exempel
Från Yahoos statistik för Klöverns B-aktie är Enterprise Value 54,12B (54,12 miljarder), enligt tidigare ligger EBIT på 2 007 000.
Här kommer en detalj som kan vara lätt att missa i början: På sidan Financial på Yahoo, visas alla värden i tusental. Så det faktiska värdet på EBIT är 2 007 000 000.
EY = EBIT / Enterprise Value = 2 miljarder / 54,12 miljarder = 0.0369 = 3,7%. I min erfarenhet är det här ett lågt EY-tal. Som vi såg tidigare är skuldsättningsgraden rätt hög, vilket resulterar i ett högre Enterprise Value och då i ett lägre EY.
ROC – Return on Capital
Det sista nyckeltalet jag kommer nämna idag är ROC vilket är ett mått på hur bra ett bolag är på att få avkastning på sitt eget kapital. Idén är att ett högre ROC kan tyda på ett bolag som får ut mer per krona från sina egna investeringar och det kommer då skapa mervärde för aktieägarna. ROC kallas även ROIC (Return on Invested Capital).
Det går att räkna ut det här på flera olika sätt, där de olika sätten sätter lite sin egen krydda på Nyckeltalet. Jag fick upp ögonen för det genom Joel Grenblatts bok The little book that still beats the market och har då fokuserat på den.
ROC = EBIT / (Net Working Capital + Net Fixed Assets)
Net Working Capital = Total Current Assets – Total Current Liabilites
Net Fixed Assets = Total Assets – Total Current Assets – Total Intangible Assets – Goodwill
Alla siffror förutom EBIT hämtar jag från senaste kvartalsrapport för att få en bild som är så nära som möjligt nutid. EBIT hämtar jag som innan på årsrapporten.
Enligt Yahoos balansräkning för Klövern (klicka på Quaterly):
EBIT = 2 007 000
Total Current Assets = 4 385 000
Total Current Liabilites = 1 013 000
Total Assets = 59 631 000
Total Intangible Assets = 0
Goodwill = 151 000
Net Working Capital = 4 385 000 – 1 013 000 = 3 372 000
Net Fixed Assets = 59 631 000 – 1 013 000 – 0 – 151 000 = 58 467 000
ROC = 2 007 000 / (3 372 000 + 58 467 000) = 0,032 = 3,2%
3,2% tycker jag är ett lågt ROC. Vad det antyder är att Klövern använder mycket kapital för att få en relativt liten avkastning.
Avslutning
Nyckeltal kan användas för att jämföra bolag och för att få en översiktligt känsla om hur det går för bolaget. Det används ofta för att snabbt hitta potentiella bolag att bli intresserad av och att sen läsa in sig på innan eventuellt köp. Det finns många andra nyckeltal att använda och det är bara att välja och vraka för att få fram det just du tycker är viktigt. En del nyckeltal fungerar bättre på en viss typ av bolag, och vissa intervall på värden kan visa på ett stabilt bolag inom vissa sektorer och ett skakigt bolag i andra sektorer. Så det är bra att läsa på om nyckeltalen som du vill använda.
Det viktiga med aktiehandel är inte att nyckeltalen är “rätt” utan att du är bekväm med ditt köp och vet varför du köpte. Om det här skapade ett intresse hos dig, läs då på mer och bilda dig en egen uppdattning. Jag har gjort mitt yttersta för att ge en korrekt bild av nyckeltalen, men det är min tolkning med mina ord, och misstag kan ske.
Nästa onsdag, 22/1, kommer jag bygga vidare på Nyckeltalen genom att analysera 2 bolag lite mer ingående. Kom tillbaka då så får du en inblick i hur jag väljer och värderar bolag inför köp till min egen portfölj!
Vilka nyckeltal använder du?